Select Page

Olen jo vuosia ollut legendaarisen bändin, U2:n suurin mahdollinen fani. Olen monta kertaa käynyt kuuntelemassa miesten konsertteja ja seurannut heidän maailmankiertuettaan ulkomailla, koska Suomi ei valitettavasti ole mahtunut listaan mukaan. Tuntuu, etteivät nämä rokkikukot koskaan petä, vaan osaavat aina ylittää odotukseni. Viimeisin paikka missä näin heidät livenä, oli Amerikassa asti. Muistona kyseisestä tapahtumasta minulla on koko bändin allekirjoitukset heidän levynsä kannessa, ja pääsin jopa vaihtamaan muutaman sanan Bonon kanssa. Kävin myös kesällä Brysselissä ja Roomassa heitä katsomassa. Olen fanittanut U2:tä sekä erityisesti Bonoa jo ihan pienestä pitäen. Muistan, kuinka serkkuni aina soitti heidän musiikkiaan ja kuuntelimme yhdessä MTV:ltä heidän konserttejaan. Tässä on bändi, jonka suosio ei varmasti koskaan tule laskemaan. Vielä kultavuosienkin jälkeen miehet jaksavat samalla tavalla rokata, ja legenda jää varmasti ikuisiksi ajoiksi elämään.

 

Kuinka kaikki sai alkunsa

U2 on irlantilainen rockbändi Dublinista, ja se perustettiin vuonna 1976. Bändiin kuuluvat päälaulaja Bono, kitaristi The Edge, rumpali Larry Mullen Jr. sekä basisti Adam Clayton. Vuosien varrella on bändin tyyli saanut post-punkin rinnalle vaikutteita erilaisista populaarimusiikin tyylilajeista. Heidän kappaleensa käsittelevät enimmäkseen rakkautta ja hengellisiä teemoja, ja osa kappaleista on myös kantaaottavia. Ensimmäisen levytyssopimuksensa bändi solmi Island Recordsin kanssa ja heidän esikoisalbuminsa, Boy, julkaistiin vuonna 1980. Albumin varmasti tunnetuimpia kappaleita ovat ainakin Pride (In the Name of Love) ja Sunday Bloody Sunday. Varmasti kaikki 80-luvun nuoret sekä hieman vanhemmatkin muistavat kyseiset mestariteokset. Vuonna 1985 bändi saavutti kansainvälisen menestyksen, mutta lopullinen läpimurto tapahtui kuitenkin kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1987. Tällöin heidän viides albuminsa The Joshua Tree kipusi kaikkien listojen kärkisijoille. 1990-luvulla bändi alkoi muuttaa tyyliään ja imagoaan uuteen suuntaan.

 

Bändi 1990-luvusta tähän päivään

1990-luvulla U2 julkaisi yhden suurimman suosion saavuttaneista albumeistaan nimeltä Achtung Baby. Vuonna 1997 bändin koeluontoinen kausi sai kuitenkin karun lopun, kun heidän albuminsa Pop ei menestynytkään odotetulla tavalla sekä heidän kiertueensa PopMart sai ristiriitaisen vastaanoton. Pienen hiljaiselon jälkeen bändi teki kuitenkin comebackin 2000-luvun alkupuolella ja julkaisi albumit All That You Can´t Leave Behind ja How to Dismantle an Atomic Bomb. Bändi myös saavutti suurimman siihenastisen suosion kiertueellaan vuosina 2009-2011. Vuonna 2014 bändi teki jotain poikkeuksellista ja julkaisi albuminsa ilmaiseksi iTunesissa. Tästä miehiä kritisoitiin myös paljon. Uransa aikana bändi on julkaissut kokonaisuudessaan 14 albumia, joista viimeisin, Songs of Experience, julkaistiin vuonna 2017 ja se saavutti listojen kärjen ainakin Yhdysvalloissa. Bändin meriitteihin kuuluvat mm. Grammy Awardsin voittaminen 22 kertaa ja maailmanlaajuisesti heidän albumeitaan on myyty 175 miljoonaa kappaletta.